BLOGG

Konst inspirerar teknik eftersom teknik tillåter konst – Stanley Aigbogu

Stanley Aigbogu är en prisbelönt kreativ teknolog och berättare som var bland de 15 konstnärer och teknologer som deltog i 2021 Upcycling Redefined Workshop, organiserad av International Institute for Creative Development (IICD) och finansierad av den amerikanska regeringen. Han har en examen i multimediautveckling och välkomnar Anambra State. Grundaren av ArtecHubs Nigeria, ett ledande STEAM-teknikförvärvsföretag för unga människor, berättar om varför teknik är relaterad till konst.

WMed tanke på ditt förflutna, lockade hatten dig till konst?

Ända sedan jag var barn har jag alltid varit på den kreativa sidan av tekniken. Jag försöker alltid använda saker omkring mig, som att återvinna plastavfall och elektronik. Jag är en kreativ person eftersom jag försöker se vad jag kan skapa med saker runt omkring mig. Min pappa är också filmregissör och jag lärde mig mycket om att skriva berättelser. Denna kreativa aspekt av mig har alltid stärkt min passion för teknik och konst. När det gäller min passion för konst upptäckte jag vid 18 års ålder att jag kunde göra något med konst, men redan innan dess har konst alltid varit en del av min process, men jag har inte definierat den.

Hur viktig är tekniken för konsten?

Konst och teknik behöver varandra. Digital konst görs på mjukvara, och du behöver mjukvaruingenjörer för att få det här programmet att hända. Inom hårdvaruteknik måste man designa produkten, det är en konst. Detta är en konst eftersom det kräver förståelse för former, vinklar och färger. Konst och teknik är så benägna och viktiga att vi i skolan får lära oss att de ska vara annorlunda, men den verkliga verkligheten är att de fungerar tillsammans. Konst inspirerar teknik, och teknik tillåter konst, eftersom tillverkningen av färger kommer från den industriellt-teknologiska processen. Dessa färger kan användas i gatukonst och många andra saker. Detta är ett symbiotiskt förhållande.

Tycker du att bildkonstnärer borde vara intresserade av i vilken takt teknik förändrar konsten?

Nigerianska bildkonstnärer släpar verkligen efter när världen går framåt när det gäller hur konsten representeras. Till skillnad från förr i tiden finns det ett starkt samband mellan konst och teknik. Nu är det helt annorlunda. Du kan se saker som NFT som du provar på blockchain-plattformen för digital konst. Nu finns det konsten att virtuell verklighet och konsten att förstärka verkligheten. Konst förändras, människor förändrar begreppen som definierar konst, och jag tror att nigerianska bildkonstnärer måste anpassa sig, för om du fortfarande har fastnat i det förflutna kommer världen att gå framåt utan dig. Nigerianska bildkonstnärer bör också försöka vara benägna till teknik. Utbildningssystemet måste sluta lära oss att konst och vetenskap eller konst och teknik är olika. Det är inte många skillnader, du behöver två för att växa. Ännu viktigare är det att skolor och bildkonstnärer börjar lära sig mer om användningen av digitala verktyg och deras koppling till tekniska uppfinningar för konsten.

Du är VD, vetenskapsman, teknolog etc. Gör du några saker som, vad ger dig störst framgång?

Det handlar om att se leenden i livet för de människor jag påverkar. Det handlar mer om resor och äventyr, vilket ger mig mest tillfredsställelse hittills. Jag lär känna fler människor och ger människor tillgång till lösningar, och även barnen jag undervisar om vetenskap, teknik och konst sprider dessa leenden och glädjeämnen som du inte kan hitta genom att läsa en bok och titta på en motiverande video. . Det inspirerar mig att fortsätta göra det jag gör och att påverka mitt liv.

Du är bland 15 konstnärer och teknologer som arbetar på The Mask, ett mästerverk som nyligen presenterades på Transcorp Hilton Abuja. Hur hjälpte förra årets Upcycling Redefined Workshop din karriär?

Förfiningsworkshopen förändrade verkligen mitt sätt att förstå konst, och det var ett fantastiskt sätt att tillsammans engagera mästerverken vi arbetade med och några få teknologer, såväl som en produkt som förkroppsligade förfining. Workshopen ändrade mig om hur produkter kan utformas och hur avfall är guld. Avfall är nytt guld, och den här workshopen hjälpte mig att inse att vilket material som helst verkligen är värt det, beroende på graden av kreativitet som tillämpas. Workshopen gav mig ett annat perspektiv på värdet av avfall.

Berätta om ditt senaste projekt

Det senaste projektet som mitt företag arbetar med är att återvinna förbrukade batterier och återvinna metallskrot för att bygga solcellssystem för hem som människor kan använda för att driva sina hem och förse sig med energi till ett överkomligt pris. Mitt företag utvecklar nya tekniska lösningar som kommer att ge människor på landsbygden och vissa stadssamhällen tillgång till ren och effektiv energi genom återvinning av avfall från elektriska och elektroniska material.

Botón volver arriba

Ad blocker detected

You must remove the AD BLOCKER to continue using our website THANK YOU