BLOGG

Jag har startat en teknikbudget, och du borde göra detsamma

En natt innan jag gick och la mig förra månaden fick jag ett sms: “Har du spenderat 459 Rs på ditt Amazon-betalkort?” Jag läste meddelandet och gick och la mig. Sedan, när jag vaknade på morgonen, läste jag meddelandet igen och undrade varför 459 Rs drogs från mitt betalkort. Sedan kollade jag Amazon-appen och insåg att jag glömde att stänga av automatisk uppdatering. 459 rupier är inte ett stort belopp, men jag blev väldigt upprörd när pengar kom ut från mitt konto för en tjänst som jag inte längre använde. Den dagen insåg jag att jag behövde bättre förstå mina månatliga utgifter, särskilt beloppet som spenderades på tjänster och applikationer. Jag försöker inte vara en privatekonomiexpert, men jag vill dela med mig av min erfarenhet och några tips du kan använda för att bättre hantera din teknikbudget.

Förstå var dina pengar tar vägen

Oavsett om du är student eller yrkesverksam, börja med att fokusera på de viktigaste grundläggande komponenterna i finansiell kunskap. Ingen kommer att berätta för dig vad som är viktigare: att dricka kaffe på ett kafé eller betala för din smartphones EMI i förväg? Poängen är att förstå fördelarna med finansiell kunskap så att du vet vart pengarna tar vägen. Varje krona är viktig. Fram till för några månader sedan köpte jag av misstag vintageprylar på OLX och förvirrade därför min ekonomiska situation. Jag köper fortfarande vintageprylar, men nu tittar jag på mitt banksaldo och ser över mina utgifter innan jag köper något nytt.

Disney Hotstar Plus erbjuder tre nivåer, och varje plan är dyrare än den andra. (Fotokredit: Disney)

Tilldela en månatlig budget för streamingtjänster

För ungefär en månad sedan loggade jag in på mitt sparkonto och började räkna pengarna jag spenderade på prenumerationer. Enkelt uttryckt var det en chock, speciellt det faktum att jag glömde många månadsabonnemang. Det är enkelt att prenumerera på prenumerationstjänster, men det är svårt att fortsätta använda dem eller hålla reda på hur mycket du spenderar på dem.

Först av allt, låt mig berätta hur många prenumerationstjänster jag har prenumererat på:

Apple Music

Netflix

Amazon Prime

PlayStation Plus

Google Dokument

Alt Balaji

Zee5

Xbox Game Pass

Disney Hotstar Plus

Apple TV Plus

Det här är vad jag gör för att minska mina kostnader för streaming och prenumerationstjänster.

Identifiera de tjänster du kan säga upp

Sätt dig ner i helgen och ta reda på vilka tjänster du ska behålla och vilka du ska avbryta. Om du till exempel har registrerat dig för Netflix och inte har tittat på några program på sistone är det bara att avsluta prenumerationen. Detta kan spara 499 Rs per månad. Spara istället pengar för ett annat viktigt ekonomiskt syfte, som att resa eller betala EMI för din nya bärbara dator. Det som är bra med dessa tjänster är att du kan komma tillbaka när som helst och fortsätta när en ganska intressant show kommer.

Det är enkelt att prenumerera på prenumerationstjänster, men det är svårt att fortsätta använda dem eller hålla reda på hur mycket du spenderar på dem. (Fotokredit: Netflix webbplats)

Välj den grundläggande prenumerationsnivån

Jag känner folk som har tillgång till Netflix eller Amazon Prime, det enda underhållningsläget, eftersom de inte har kabel i sina hem. Jag kommer att berätta för dem att välja en grundläggande, icke-premiumprenumerationsnivå och spara lite pengar. Till exempel kostar Netflix 149 rupier för enbart ett mobilabonnemang. Om din vision är begränsad till mobila enheter, tjänar det mycket pengar att välja denna plan. Innan du går med i någon tjänst, fråga dig själv om du verkligen behöver en superpremiumprenumerationsplan. Eftersom Disney Hotstar Plus erbjuder tre nivåer är varje plan dyrare än den andra. Om du inte har en 4K-TV hemma, men fyra personer kan logga in med samma konto och njuta av innehåll utan annonser, är dess årliga plan på 1499 Rs meningslös.

Apple One-paketet kombinerar premiumtjänster som Apples Apple Music och Apple Arcade med rabatt. (Fotokredit: Apple)

Leta efter en kombinerad plan

Istället för att prenumerera på enskilda tjänster, välj ett paket som kombinerar många tjänster under ett paraply. Jag vet inte, du har hört talas om Apple One, det är ett paket med tjänster som samlar premiumtjänster som Apple Music och Apple Arcade med rabatt. Jag prenumererade nyligen på Apple One Individual Plan, där jag fick tillgång till Apple Music, Apple TV Plus, Apple Arcade och 50 GB iCloud-lagring, allt för 195 Rs per månad. Tidigare betalade jag individuellt för Apple Music och Apple Arcade, och båda tjänsterna kostar mer än 200 Rs per månad. Ytterligare en anledning att välja Apple One-paketet Få sparken På Apple TV Plus, ett program som jag för närvarande är ansluten till.

Hett tips: Se till att du är medveten om mobildataplanerna som kommer med gratis tillgång till populära streamingtjänster. Reliance Jio, Airtel och Vi (tidigare Vodafone) har för- och efterbetalda planer med ett gratisabonnemang på streamingtjänster.

Tilldela en månadsbudget

Det här är förmodligen den största läxan jag har lärt mig om pengar under det senaste decenniet. Budgetering hjälper dig inte bara att nå dina ekonomiska mål om du följer dem, utan det är också en smart sak att göra i längden för att dokumentera varje utgift som uppstår under en månad. Hur man gör det.

Fast belopp för streamingtjänster: Sätt av en budget att spendera på streaming- och prenumerationstjänster. Det enklaste sättet att dela upp det är att använda budgeteringsregeln 50/20/30. I princip delar du upp din inkomst i tre delar: 50 % av din inkomst går till basbehov (hyra, mat etc.), 20 % går till sparande (och skuldavbetalning) och 30 % går till personligt bruk (mat, streamingtjänster). och så vidare.). Om det fungerar blir månadsbudgeten väldigt flexibel. Jag har bestämt vilka tjänster jag vill använda i min situation, och utifrån detta fördelar jag en månadsbudget. Det största problemet för mig är att få för vana att veta hur mycket jag måste spendera varje månad.

Håll koll på vart dina pengar tar vägen: Skriv ner det, gör ett schema eller använd budgetprogram och registrera alla utgifter du gör under en månad. Förmågan att fatta bättre ekonomiska beslut är något du måste lära dig mycket snabbt.

Försök att använda budgetprogram för att spåra alla dina streamingtjänster och program när du är på språng. (Fotokredit: Billbot / skärmdump)

Klassificera dina utgifter efter typ: Jag kan betala lite mer på PlayStation Plus, men jag behöver inte betala månadsbetalningar till banken eller kreditkortsföretagen för den nya iPhone 13. Jag har rätt att säga upp min prenumeration på PlayStation Plus vilken dag som helst, men du gör det. inte har möjlighet att betala efter månadsbetalningen.

Lämna utrymme för komfort i din budget: Jag har sett människor som ivrigt fördelar en månadsbudget, men inte kan hålla sig till budgeten när deras inkomst inte är stabil. Detta är en svår verklighet. Det kan vara mycket svårt att skapa en budget om din inkomst inte är stabil eller om dina utgifter är konsekventa. Du vet att du planerar att resa till Dharamshala, så din teknikbudget bör justeras därefter. Kan jag minska mitt premiumabonnemang på Spotify i tre månader och ägna dessa pengar till att hyra en cykel istället? Förstå att dina inkomster eller utgifter ändras på månadsbasis. Du behöver inte minska allt; allt är en prioritet i livet.

Botón volver arriba

Ad blocker detected

You must remove the AD BLOCKER to continue using our website THANK YOU