TILLBEHÖR

Hur man vet om du blir förföljd online eller bara är paranoid

Varje vecka hjälper jag människor som du i mitt nationella radioprogram med deras teknologi eller digitala livsfrågor. Ibland är svaret enkelt. Jag rekommenderar ett bra sätt att få något gjort online, ge en shoppingrekommendation eller dela med mig av min tekniska visdom.

Andra gånger är problemet svårare att peka ut. Här är en vanlig fråga jag får: “En vän ringde och sa att de fick ett konstigt mejl från mig som jag inte kommer ihåg att jag skickade. Vad hände?” Det betyder nästan alltid att din inkorg har blivit hackad.

Det finns en popup-fråga, förstås. “Jag kan inte göra någonting på min telefon utan att popup-fönster fyller skärmen.” Det är skadlig programvara på jobbet, och den försvinner inte av sig själv.

På sistone har jag fått en stadig ström av “Är det jag eller är det någon som spårar allt jag gör på min enhet?” Här är några exempel.

Jag ser annonser för saker jag pratade om

Jag är säker på att det här har hänt dig. Jag pratade med min man om att ta en vandringstur i Patagonien. Jag gick upp på övervåningen, satte mig vid min bärbara dator och reseannonser för en tillflyktsort i Patagonien fanns på min skärm. Teknikföretag insisterar på att detta är en slump. De hävdar att de inte lyssnar eller om de lyssnar så är det så att du kan skicka röstmeddelanden. De använder inte det du säger för att visa annonser.

Det är svårt att lita på Big Tech-företag. Det är samma som säger att smarta högtalare inte alltid lyssnar; de lyssnar bara efter det vakna ordet. Jag ser inte skillnaden, men det är bara jag.

Om du inte vill tro teknikföretag till nominellt värde, ta din integritet i dina egna händer. Hoppa över den smarta högtalaren eller inaktivera mikrofonen när den inte används. Det är jobbigt, men du kommer åtminstone att ha kontroll.

När det kommer till din smartphone och dator kan du inaktivera din mikrofon för specifika appar och webbplatser eller tvinga din enhet att fråga dig varje gång.

De vet var jag är

Dana ringde min show med en skrämmande historia. Hennes dotter är en högskolestudent som var rädd för att lämna huset eftersom okända nummer skickade henne hotfulla sms oavsett var hon gick.

Hon tog bort sina konton i sociala medier för att kasta bort killen, men han hittade henne alltid. Personen tog trakasserierna ett betydande steg längre. Han publicerade Danas nummer på en porrsajt för sex-för-uthyrning. Sicko.

“De vet vilken tid vi äter middag, våra arbetsplatser och schema,” berättade Dana för mig.

Det här fallet var sanna trakasserier. Jag ringde en vän till programmet och den digitala kriminaltekniska experten Ricoh Danielson. Han hjälpte till att spåra upp killen – någon Danas dotter hade pratat med på en dejtingapp.

Jag installerade inte det

Ibland hör jag från personer som upptäcker appar på sin telefon eller mjukvara på sin dator som de inte kommer ihåg att ha laddat ner. Detta är en allvarlig anledning till oro.

Var kom det ifrån? I vissa fall är det spionprogram som planterats av en svartsjuk partner eller någon annan. Denna invasiva programvara håller reda på varje tangenttryckning, webbplats du besöker och mycket mer.

I andra fall är det skadlig programvara som bär skulden.

Förföljer Google mig?

Jag hörde från en uppringare som var orolig att Google kände till hans schema för väl. Några helger i rad körde han till sin sons hus för att klippa sin gräsmatta medan han var utanför stan. Nästa lördag berättade ett popup-fönster från Google Maps hur lång tid det skulle ta att komma till sonens hem i nuvarande trafik.

Han ringde mig orolig att en integritetsinställning var aktiverad som inte borde vara det. Det är precis så Maps är tänkt att fungera. Din navigationsapp letar efter mönster där du går, och det är upp till dig att stänga av det.

På Google Maps måste du ändra några inställningar för att hindra teknikjätten från att registrera alla dina rörelser.

Medan du håller på, kolla in den här kartan gömd i din telefon som spårar var du än har varit. Det är på en udda plats, så jag slår vad om att du annars aldrig skulle se det.

Främlingar känner till mitt namn

Hur är det med mannen som ringde min show orolig för att helt främlingar skulle tilltala honom vid namn? Han var säker på att han spårades av människor som tittade på alla hans rörelser på sociala medier, sms, e-post och webbsurfning. Han hette Buddy. “Hej kompis!” är inte så konstigt en hälsning.

Han hade dock rätt i en sak. De flesta butiker använder övervakningskameror, och de kanske vet mer om dig än du inser.

Det är en enorm skillnad mellan en hälsosam dos skepsis och sann paranoia.

När jag hör från någon som jag verkligen är orolig för, rekommenderar jag personligen att personen ringer National Alliance on Mental Health Helpline på 1-800-950-6264.

Du förstår att din telefon vet var du befinner dig. Så här fungerar GPS, hur Find My Friends ser din plats och varför du får lokala annonser på Facebook och Google. Denna platsdata, precis som annan data på din telefon, är en het handelsvara för internetmarknadsförare i dagens digitala ekonomi.

Stiga av

Tack och lov behöver du inte stå för den här typen av datainsamling om du inte är bekväm med det. Dessa taktiker är lagliga eftersom företagen bakom dem ger dig ett val att välja in eller bort, men inte alla vet hur man ändrar inställningarna. Vi visar dig hur du hindrar din telefon från att spåra dig.

Tryck eller klicka här för hela listan med steg att ta. Vänta inte.

Vilka digitala livsstilsfrågor har du? Ring Kims nationella radioprogram och tryck eller klicka här för att hitta det på din lokala radiostation. Du kan lyssna på eller se The Kim Komando Show på din telefon, surfplatta, tv eller dator. Eller tryck eller klicka här för Kims gratis poddsändningar.

Copyright 2021, WestStar Multimedia Entertainment. Alla rättigheter förbehållna. Genom att klicka på shoppinglänkarna stödjer du min forskning. Som Amazon Associate tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp. Jag rekommenderar bara produkter jag tror på.

Lär dig om all den senaste tekniken på The Kim Komando Show, landets största helgradiopratshow. Kim tar emot samtal och ger råd om dagens digitala livsstil, från smartphones och surfplattor till online integritet och datahack. Besök hennes hemsida på Komando.com för hennes dagliga tips, gratis nyhetsbrev och mer.

Botón volver arriba

Ad blocker detected

You must remove the AD BLOCKER to continue using our website THANK YOU