BLOGG

Har vi rätt om teknikens framtid 2001?

Grattis på 40-årsdagen, PCMag! Sådana tider är inte bara nostalgiska, utan kräver också att vi tittar på vad som är rätt och vad som är fel. Jag var chefredaktör PC-tidning I 14 år och i septembernumret 2001 gjorde jag några förutsägelser inför 20-årsjubileet av IBM PC.(Öppnas i nytt fönster) om teknik och hur jag förväntar mig att den ska se ut om 20 år. Så nu är det perfekta tillfället att ompröva dessa påståenden och beräkna mina träffar och förluster. Låt oss bara säga att jag inte hade förmågan att se kristallkulan. Men generellt sett var jag inte så dålig.

Miss: Den viktigaste smartphonen

“Digitala kameror kommer att finnas överallt, nästan alla kommer att använda en dator för att redigera foton och digitala videor. Alla företag kommer att använda Internet för kommunikation och i år börjar webbtjänster ta form. Din kalender kommer att vara så här under de närmaste åren. är tillgänglig och tillgänglig var du än är. Du kommer att kunna dela den med mer än en person. “

Jag hade rätt, det hände, men jag tog inte prognosen tillräckligt långt. Fram till 2011 fanns digitalkameror och internet verkligen överallt, och du kan enkelt dela innehåll online. Men vad jag saknade var hur smarttelefonen främst skulle konsumera digitalkameramarknaden, och ännu viktigare, till skillnad från datorn på ditt skrivbord, skulle de flesta människor bli den huvudsakliga datorenheten på grund av dess portabilitetsfaktor. Apple introducerade iPhone 2007, med App Store nästa år. Resten är historia.

Apple iPhone 13 Pro Max (Molly Flores)

Träff: Skapande av Cloud Computing

“De applikationer jag verkligen vill ha – realtid, exakt röstigenkänning och översättning – är fortfarande år borta, men de kommer att komma. Under de närmaste åren kommer vi att se förbättringar inte bara för filen, utan för peer computing. att använda vår makt.

Ja, idén vi nu kallar “uppskalning”.(Öppnas i nytt fönster)“Beräkningarna var redan igång. Vi hade mjukvarulösningar (SaaS), inklusive Salesforce, och beroende på hur man ser på det till exempel så behandlar den ADP:s lönelista i stordatorer. Amazon Web Services lanserades 2002, och det har snart nu blivit vad vi kallar “cloud computing.”

Dessa plattformar började från början som mer effektiva sätt att lansera traditionella applikationer, men de tillåter också organisationer att samla in, lagra och analysera stora mängder information på ett kostnadseffektivt sätt. Det har lanserat nya applikationer och nya affärsmodeller, åtföljda av olika för- och nackdelar. Vad jag inte förstod var hur viktiga de skulle vara som mjukvaruutvecklingsplattformar.

Neuralt nätverk

((Illustration: Weiquan Lin / Getty Images))

Och det var förmågan att träna djupa neurala nätverk med GPU:er och i allmänhet förmågan att hantera dessa massiva modeller i en molnarkitektur som faktiskt gav taligenkänning och efterföljande översättning. Siri lanserades 2010 och Alexa 2013, och sedan dess har sådana plattformar blivit mer exakta under de senaste åren, med betydande förbättringar i realtidsöversättning.

Träff: Bredbandsinternet är bra

”Revolutionen inom bredband och trådlöst internet är fortfarande i sin linda, och telekommunikationsmarknaden är överetablerad. Men jag är säker på att vi äntligen kommer att ha fantastiska bredbands- och trådlösa applikationer.”

Detta är naturligtvis nonsens. Om något, som jag nämnde tidigare, uppskattade jag inte allt vi gör på smartphones. Det tog dock år för internettrafiken att komma ikapp dot.com och sedan köra om den.

Träff: AI som Double Sword

“Jag är också mycket orolig över vart tekniken är på väg. Jag finner tröst i de långsamma framstegen inom artificiell intelligens, men jag är förvånad över åsikterna från människor som Ray Kurzweil och Vernor Vinge.”

Jag gjorde rätt i att vara orolig för användningen av teknik, men jag tog inte hänsyn till explosionen av artificiell intelligens under det senaste decenniet. När jag skrev detta var de neurala nätverk som jag studerade på djupet ett akademiskt problem; det skulle dröja ytterligare 10 år innan forskare började använda dem i GPU:er. I kombination med den enorma mängd information vi nu har och molninfrastrukturen för att hantera den, har denna teknik fört med sig ny precision till bildigenkänning och ljudigenkänning och sedan till alla typer av andra applikationer.

Ansiktsigenkänning

(Illustration: imaginima / Getty Images)

Vi har sett många fördelar med maskininlärningsalgoritmer och deras möjliga applikationer, men vi har också sett många fall där dessa applikationer har fått oväntade eller partiska resultat, samt mycket debatt om hur man gör det. de har tillämpats i den verkliga världen. Vi kämpar fortfarande med dessa frågor och det finns inget slut i sikte.

Träff: Nanoteknik och bioteknik

Jag tror att nanoteknik och bioteknik är mer grogrund för både spänning och oro. Till exempel signalerar debatten om bioteknisk mat svårare diskussioner i framtiden.

Vi har sett många framsteg inom nanoteknik och bioteknik under de senaste 20 åren – inklusive mRNA-vacciner för COVID-19 – tillsammans med många diskussioner om dessa ämnen. Många framsteg har gått långsammare än jag förväntat mig, men låt oss kalla det en hit.

Rekommenderas av våra redaktörer

SpaceX Starship SN15

SpaceX Starship SN15 (SpaceX)

Fröken: Kommersialiseringen av rymden

Jag tror inte att tekniken kommer att utvecklas så smidigt eller så snabbt som vissa människor förutspått. Efter att ha landat på månen trodde folk att vi skulle börja kolonisera planeterna. Ett kvarts sekel har gått sedan den senaste mannen gick till månen, och ingen talar om att återvända.

Ingen har gått på månen sedan jag skrev detta. Men vi har sett en otrolig tillväxt inom kommersiella rymdtillämpningar – allt från satellitkommunikation till GPS. Jag skulle inte förvänta mig de framsteg som gjorts av startups som SpaceX, inklusive minskningen av kostnaderna för rymdresor, eller “rymdturismen” vi ser innan någon återvänder till månen. Dessa företag talar nu om att återvända till månen och kanske Mars.

Jag visste att det skulle bli kontroverser, men jag förväntade mig inte att sociala nätverk skulle bli så utbredda och bli ett verktyg för ytterligare polarisering av samhället.

Det är alltid svårt att förutse hur människor kommer att använda tekniken. I slutändan, oavsett vilken teknik, kommer människor att bestämma vad som är bäst för dem. Som jag ofta säger: Tekniken förändras snabbt. Människor förändras sakta.

Jag visste att det skulle bli kontroverser, men jag förväntade mig inte att sociala nätverk skulle bli så utbredda och bli ett verktyg för ytterligare polarisering av samhället. Jag insåg inte vikten av dessa nätverk i handeln eller för att uppmuntra miljarder människor att spela in och dela sina korta videor. Jag undvek helt uppkomsten av decentraliserad blockchain (beskrivs först av Satoshi Nakamoto 2008) och kryptovaluta.

Bonusträff: Teknik är aldrig tråkigt

De kommande 20 åren kommer att bli mycket svåra. Jag skulle inte sakna det för någonting.

Det hade jag definitivt rätt i. Här är de kommande 20 åren!

Botón volver arriba

Ad blocker detected

You must remove the AD BLOCKER to continue using our website THANK YOU