BLOGG

Även om livet inom tekniken är svårare än förr i tiden – 86-årig pensionär

86-åriga pensionerade pastor Jones Karawai pratar med CHIMA AZUBUIKE om sin uppväxt och arbete som präst.

Ja var du född

Jag föddes i maj 1935; Jag är 87 år gammal. Jag föddes i Kalarubo i Kaltungo Local Government Area i det som nu är Gombe State. Jag föddes med hjälp av en barnmorska i vår familjs trädgård.

Du föddes inte på ett sjukhus. Fick du veta att din förlossning var händelselös eller svår?

Det var inga svårigheter. Min mamma berättade att efter att ha fött mig så tog hon bara upp mig, bad och badade mig.

Hur visste du att 1935 var födelseåret?

Tja, människorna i min generation berättade om upplevelsen. Jag hade en äldre bror som berättade för mig, och några vänner med utbildade föräldrar bekräftade att vi var i samma ålder, och jag skrev bara ner det.

Vad gjorde din familj när du växte upp?

De var traditionella tillbedjare; mestadels bönder. På den tiden ägnade de sig åt blandat jordbruk – planterade grödor och föd upp djur. Min far och mor var båda infödda i Kalarubo. Jag tror att detta var den huvudsakliga försörjningskällan för vårt folk då och nu, många av oss är fortfarande intresserade av jordbruk.

Vad minns du från uppväxten?

Att växa upp var svårt, trots att min pappa hade en ensamstående fru. Det var inte månggifte, utan ekonomiska svårigheter, livssvårigheter etc. Han kämpade med många hinder. Det fanns tillfällen då vi åt mycket, särskilt under skördesäsongen då det fanns gott om jordbruksprodukter. Men i allmänhet hade vi inte alltid mycket mat; han led av för lite mat.

Hur lyckades du gå i skolan trots din familjs ekonomiska situation?

Jag gick från primär ett till fem och slutade sedan. Jag kämpade på igen och började på en bibelskola efter femte klass. Nåväl, jag har precis avslutat Primär ett till fem och jag är klar; Han kämpade sedan för att gå med i Biliri Local Government Area Kufayi Bible Education School.

Mina föräldrar kämpade för att samla in pengar genom att sälja nötter som skördats från gården för att sponsra min utbildning. Men samtidigt var det inte lätt att spara pengar till mat och skolutgifter. Några av mina kamrater som var ungefär fyra eller fem år gamla kunde fortsätta sin utbildning, men i mitt fall kunde jag inte gå längre än Primär 5 på grund av brist på pengar.

Vad lockade dig till bibelskolan?

Det kom regelbundet meddelanden i kyrkan om att det fanns en skola man kunde gå i efter grundskolan. De sa att detta inte bara skulle förbättra deras kunskaper i västerländsk utbildning, utan också i Guds verk. Jag trodde inte det först, men annonserna blev fler och fler, så jag bestämde mig för att ge det ett försök.

Prästerskap talar ofta om att de är kallade av Gud. Är det samma i ditt fall?

Jag blev uppmuntrad av tillkännagivandena i kyrkan. Återigen, eftersom många har gått vilse, ville jag bli en predikant för att göra lärjungar och föra dem tillbaka till den rätta vägen. Detta tillkännagivande fungerade som en välbehövlig guide för att välja den väg jag valde i livet, vilket var tjänst, ett liv i tjänst för Gud och mänskligheten.

Det var tillkännagivandena som lockade mig och fick mig att vilja bidra med min kvot till avfolkningen av mörkrets rike och avvecklingen av Guds rike.

Hur länge har du gått i bibelskolan?

Utbildningen tog mig fyra år; Jag avslutade utbildningsprogrammet 1955.

När träffade du din fru?

Jag gifte mig 1951, innan jag gick i bibelskola. Min man och jag gick i bibelskola som ett par. På den tiden studerade man och hustru i samma klass. På den tiden fanns det en tendens att gå i skolan för att undervisa i Bibeln som ett par.

Hur var din upplevelse på bibelskolan?

Mitt största problem var att vi undervisades på engelska och jag förstod inte engelska, så det var väldigt svårt för mig att följa lärarna, läsa, skriva, tala och till och med sjunga på engelska. Men jag lärde mig engelska långsamt av dem som förstod det. Om något ord skrevs på engelska gav de dess betydelse på Hausa. De skrev på engelska och förklarade på Hausa och till och med på mitt språk, så jag började lära mig. Vi fick lära oss engelska, min dialekt, Tangale och Hausa. Därifrån började jag förstå och med tiden började jag läsa och skriva.

Var skickades du till jobbet efter att du tog examen från bibelskolan?

Jag började arbeta i min by, på en plats som heter Wili. Men det var svårt eftersom många inte förstod mig när jag sa något; de flesta var okunniga. Eftersom vårt folk är traditionella tillbedjare var det svårt att predika för dem.

Hur klarade du utmaningarna?

Jag kände mig som en missionär med min fru. Då hade vi redan tre barn. Vi flyttade till Yola, Adamawa som missionärer. Det fanns två kyrkor på vägen – romersk-katolska och ECWA. Snart satte ledarna för kyrkan sedan Yola och Taraba under mig och kallade den Superior International Mission (ECWA) och CM Catholic Mission (katolska kyrkan). 1979 arbetade jag uteslutande för Superior International Mission, ECWA. Jag kom senare till Yola och på grund av min ålder och min familjs tillväxt flyttades jag till delstaten Gombe.

Vilken position hade du innan du gick i pension?

Jag fick pastoraltjänsten Revered från ECWA Kalarubo 1979. Jag förflyttades från Kaltungo District Church Council till Toure Local Church Council.

När gick du i pension?

Jag gick i pension 1997 i delstaten Gombe.

Vad var ditt senaste inlägg?

Lokal tillsyningsman i ECWA-kyrkan.

Vilka var höjdpunkterna under din tid som lokal handledare?

Jag kunde hela människor genom Guds kraft, vägleda dem att läsa, skriva och förstå Bibeln. Jag begränsade inte min undervisning och mentorskap till kyrkan, mitt inflytande märktes även i den sekulära världen när jag undervisade dem också. I bibelskolan lärde jag mig att interagera med den religiösa miljön, men också med den sekulära världen. Jag uppmuntrade dem att lära känna Gud och att uppnå allt för sig själva, att hjälpa sig själva och församlingen. Min prestation var min förmåga att föra människor närmare Gud och jag stod vid min tro som fick människor att förstå mitt arbete och jag förblev beslutsam till slutet.

Vilket var ditt bästa ögonblick i tjänsten?

Mitt bästa ögonblick är vanligtvis när jag ser mina elever göra det som är rätt i lydnad mot Guds bud till mänsklighetens bästa; det gör mig glad och jag brukar bli upprymd när jag stöter på något sånt här.

Vilket är ditt värsta ögonblick?

När en person är en tjuv, när han stjäl något, när han förnekar det, blir jag provocerad. Sanning eller ärlighet är en egenskap man inte ska pyssla med. Varje gång jag stöter på oärlighet blir jag upprörd.

Har du någon favoritmat?

I min ålder älskar jag fortfarande mat som smakar tuwo eller är vällagad; Jag älskar te och papi och vår lokala mat, majs och bönor tillagade tillsammans.

Vad är din hemlighet för att hålla sig frisk?

Tja, det är Guds nåd. Kanske för att jag var fast besluten att lyssna på allt som Gud sa till mig, kanske var det därför han stöttade mig. Det finns inget unikt med vad jag äter eller gör annat än mitt beslut att vara trogen Gud.

Ångrar du att du inte kunde fortsätta din utbildning efter Primär 5?

Jo, det är min glädje att Gud har kallat mig till sitt bruk; Jag ångrar inget. Jag har aldrig tänkt på det och jag är glad över att mina vänner har fått olika yrkestjänster när de har avslutat sin utbildning och jag är glad över det. Jag ångrar inget.

Vilken typ av musik gillar du mest?

Jag älskar gospelmusik; brukar göra mig glad. Jag tycker också om reggaemusik.

Vad är ditt råd till unga?

Jo, som det står i Josuas bok, “Låt inte detta ord komma ut ur din mun”, de bör hålla sig till Guds ord och lyssna på sina äldste och illustrera Guds ord genom att föregå med goda exempel. De bör göra det som är bra för dem i Guds och människors ögon.

Vad är ditt råd till politiker när Nigeria förbereder sig för de allmänna valen 2023?

Jag råder politiker att frukta Gud och göra gott mot sina anhängare. Nigerianska politiker bör försöka sätta ett gott exempel för ungdomar, särskilt ungdomar, eftersom de följer efter.

Hur spenderade du din tid som pensionär?

Jag gick i pension i januari 1997. Omedelbart efter det återvände jag till jordbruket; Jag odlade majs, jordnötter, bönor och hirs. Jag kan inte göra det nu på grund av min ålder.

Är du nöjd med Nigeria idag jämfört med Nigeria under dina aktiva år?

Det är stora skillnader mellan livet nu och gamla dagar. Våra tider var svåra men vi njöt av det men Nigeria idag har vi en hel del tekniska framsteg men många lider av enorma smärtor och svårigheter.

Hur många barn har du?

Jag hade 11 barn, men bara sju av dem är i livet. Jag har 20 barnbarn och åtta barnbarnsbarn.

Hur slappnar du av?

Jag brukar slappna av mer under måltider och när jag sover. Jag brukar be för dem som försörjer mig.

Har du en dröm som inte har gått i uppfyllelse?

Nåväl, inget bestämt. Gud kommer att kalla mig när min tid kommer. Jag avslutade det verk som Herren gav mig. Allt är från Gud, så en dag kommer vi alla att vara borta; Så låt oss alla fundera på hur, vart och när vi ska åka.

Vad är vägen ut ur religiösa kriser och stamkonflikter i landet?

Igbo-, Yoruba- och Hausafolken är alla Guds varelser, låt oss förenas som en och inte frukta varandra eftersom att leva tillsammans gör det möjligt för människor att växa i enhet. Sådana svårigheter finns bara där det inte finns någon kärlek. Trots de uppenbara skillnaderna i systemet måste vi alltid se oss själva som en, göra en medveten ansträngning för att göra saker rätt, utan vilket vi kommer ingenstans.

Botón volver arriba

Ad blocker detected

You must remove the AD BLOCKER to continue using our website THANK YOU